Новият премиер Педро Санчес представи новото проевропейско правителство на Испания, в

...
Новият премиер Педро Санчес представи новото проевропейско правителство на Испания, в
Коментари Харесай

Женско царство в новото испанско правителство

Новият министър председател Педро Санчес показа новото проевропейско държавно управление на Испания, в което за пръв път в историята дамите са повече от мъжете – 11 на 6. Рекордът не е единствено за Испания, а евентуално и за целия останал свят.

46-годишният социалист Санчес поема властта от консервативния деец Мариано Рахой, който получи избор на съмнение.

Кармен Калво става вицепремиер и министър на председателството и на равенството сред половете. Те ще е втора по сан измежду премиера съгласно протокола на съвета на министрите.

Жени ще ръководят стопанската система и финансите на Испания, само че и защитата правораздаването. В женски ръце ще бъдат министерството на екологичния преход – околна среда и енергетиката, министерството на труда, както и стратегическото министерство на локалното самоуправление, което ще води главния разговор със сепаратистите в Каталуня. Начело на това министерство застава каталунската социалистка Меритксел Батет.

Очевидно съставът на кабинета е проява на феминизъм, която отговоря на невижданите 8-мартенски митинги на дамите в Испания, отбелязва професорката по конституционно право Ана Мария Овейеро.

Феминизмът и екологията евентуално ще са двете отличителни черти на държавното управление, което ще зависи от поддръжката на коренно лявата Подемос в Народното събрание и на баските и каталунските националисти. Социалистите имат единствено 84 гласа в 350-местния парламент.

Повечето министри са от социалистическата партия, само че и специалисти в областите си. Министърката на стопанската система Надя Калвиньо до момента беше общоприет шеф по бюджета в Европейската комисия. Още преди формалното й показване тя беше поздравена в Twitter от директорката на главната банка в страната – мощната Банко Сантандер.

Калвиньо ще работи с друга одобрена финансистка – Мария Хесус Монтеро, министър на финансите, която до момента изпълняваше същите функционалности в районното държавно управление на Андалусия.

Министърката на правораздаването Долорес Делгадо е прокурор, специалист по тероризма.

Науката, нововъведенията и университетите ще бъдат ръководени от мъж, освен това астронавт, Педро Дуке.

Външните работи минават ръцете на въодушевен еврофил – някогашния президент на Европейския парламент Жозеп Борел, който към този момент беше министър в кабинета на Фелипе Госалес (1982-1996) и се противопоставяше на сепаратистките процеси в родната си провинция Каталуня.

Сепаратистите от Каталуня към този момент разчитат, че Санчес ще вдигне ветото на Рахой върху районното законодателство в обществената сфера.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР